Expositie Tijdschrift De Gemeenschap in Museum Valkenburg

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Expositie Tijdschrift De Gemeenschap in Museum Valkenburg

Museum Valkenburg presenteert van 29 mei tot en met 3 juli de expositie ‘De Gemeenschap – ‘Influencers’ van 100 jaar geleden’.

Vernieuwend
De Gemeenschap was een groep jonge, kritische intellectuelen en kunstenaars die ‘viraal’ ging in het begin van de twintigste eeuw. Bekende namen als Rietveld, Voskuil, Gestel en Zadkine maakten deel uit van deze groep. Ze maakten onder andere het gelijknamige tijdschrift waarbij ze wilden getuigen van hun kritische en vernieuwende opvattingen in een tijd van chaos, vlak na de Eerste Wereldoorlog. Het tijdschrift was opvallend qua inhoud en qua vormgeving en behandelde onderwerpen op het gebied van cultuur, literatuur, muziek, beeldende kunst, maatschappij, kerk en politiek.

Reuring
Het eerste nummer verscheen in januari 1925 en veroorzaakte reuring binnen het (katholieke) establishment. Ook Limburgse kunstenaars zoals Charles Eijck, Henri Jonas, Joep Nicolas en Charles Nypels verleenden hun medewerking aan het tijdschrift. In oktober 1941 werd het maandblad verboden door de Duitse bezetter.

Influencers van 100 jaar geleden

Omslagen
In Museum Valkenburg zijn voorwerpen te zien die speciaal voor het tijdschrift werden ontworpen. Zo werd het logo ontworpen door de bekende architect Gerrit Rietveld en maakte de Limburgse kunstenaar Henri Jonas de omslag van het eerste nummer. De omslagen en foto’s  laten de  vernieuwende typografische vormgeving zien: modern en expressionistisch.

Meer informatie www.museumvalkenburg.nl