Expositie Franscz Witte: ‘Wandelingen in hoop, liefde en chaos’

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Expositie Franscz Witte: ‘Wandelingen in hoop, liefde en chaos’

Museum Valkenburg presenteert van 7 augustus tot en met 1 oktober 2022 in de bovenzaal een expositie van werk van Franscz Witte, genaamd ‘Wandelingen in hoop, liefde en chaos’. Franscz Witte is geboren op het eiland Texel en woont in Margraten. Hij studeerde aan de Stadsacademie in Tilburg en aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. 

Werk van Franscz Witte

Oervormen
In zijn schilderijen komt zijn zoektocht naar structuren van menselijk gedrag tot uiting. Het resultaat is een weergave van menselijke vormen, in combinatie met oervormen van de natuur. Hij maakt gebruik van diverse technieken. Het maakproces is voor Witte eigenlijk interessanter dan het eindresultaat. Het proces weerspiegelt het ‘gevecht’ dat een schilder moet voeren om dat resultaat te kunnen bereiken. 

Schetsen
Franscz Witte maakt schetsen tijdens zijn wandelingen in de natuur. Deze schetsen zijn te volgen als een reis, met rustpunten van verwondering. Hij nodigt de kijker uit om ‘mee te wandelen’ en tijdens de reis ontmoet je niet alleen het landschap maar ook je eigen gevoelsleven. Ieder volgt hierin zijn eigen, unieke pad maar gaat ook de dialoog aan met de natuur en met de ander. 

De kunstenaar volgt met het oog en de hand lijnen en door het toevoegen van kleur wordt niet alleen de werkelijkheid maar ook de gelaagdheid van het beeld getoond. Omdat de schetsen voortvloeien uit de emotie van het moment van het maken, voeren ze kunstenaar en kijker terug naar de plaats en tijd waar ze zijn ontstaan. De schilderijen vormen het logische vervolg op die beleving.

Meer informatie is te vinden op de website van Museum Valkenburg.

Foto Franscz Witte