Home AGENDA - 1Valkenburg.nl Expositie Frank Meijers

Expositie Frank Meijers

Expositie van figuratief impressionistische schilderijen van Frank Meijers bij Burgemeester Quicx Sint Gerlach 17 te Houthem van 1 okt 2023 t/m 11 jan 2024

FRANK MEIJERS , 18-01-1960 – Heerlen

Soms duurt het een flink aantal jaren voor je je weg hebt gevonden. Soms vind je die pas in een heel ander land, heel ver weg. En soms is de liefde ervoor nodig om je net dat zetje in de goede richting te geven. Dat overkwam Frank Meijers. Na jaren van omzwervingen in onder meer India, Afrika en Zuid-Amerika vond hij zijn geluk op het Venezolaanse eiland Isla Margarita, waar hij in nauwelijks drie jaar tijd naam en faam wist op te bouwen als kunstschilder. Zijn figuratief impressionistische schilderijen sieren tegenwoordig musea, toonaangevende galeries en de huizen van de allerrijksten in Venezuela.

Een bijzonder verhaal. ,,Door haar is het eigenlijk allemaal gekomen”, zegt Frank Meijers, met zijn hoofd knikkend in de richting van zijn naast hem gezeten echtgenote Yenny Hernandéz Carpio. ,,Ik woonde al aan aantal jaren op het eiland Isla Margarita toen ik besloot mijn lang onderdrukte passie, schilderen, vorm te geven. Om inspiratie op te doen bezocht ik diverse exposities en musea. Op een van deze  exposities van een beroemde Venezolaanse kunstenares kwam ik mijn grote liefde tegen. Zij bleek de kunstenares te zijn van wie het werk was. Yenny was al een fiks aantal jaren een beroemde schilderes in Zuid-Amerika. Ik was direct verliefd. Maar ja, hoe maak je indruk op zo iemand? Het enige dat mij te binnen schoot was te zeggen dat ik ook schilderde. Ze zei dat ze dan wel eens werk van mij wilde zien. En toen had ik een probleem”, lachte Frank.

Want hij had al niet meer serieus geschilderd sinds zijn afstuderen aan de Maastrichtse kunstacademie begin jaren tachtig. Zij zou twee weken later komen kijken en ik ben als een gek op zoek gegaan naar doeken, verf en kwasten. Dat is in een land als Venezuela nog niet zo gemakkelijk. Maar goed. Via via haalde ik alles in huis en daar stond ik dan voor een akelig leeg doek. Wat nu, dacht ik.” En omdat enige bluf Frank Meijers niet vreemd is, had hij meteen doeken gekocht van afmetingen tot anderhalf en twee meter. ,,Ja, mijn motto is altijd geweest: als je iets doet, dan doe het ook groots. Daar stond ik dan voor dat doek en begon. Ik had geen idee waar ik mee moest beginnen en ging intuïtief aan het werk. Na diverse pogingen begon het ineens te lopen. Figuratief schilderen heeft mij altijd wel gelegen. Realistisch, met grove structuren, dat zit gewoon in mij. Op de kunstacademie kreeg ik destijds al de kwalificatie van ‘buitengewoon tekentalent’. Mijn eerste schilderij was een monnik – vraag mij niet waarom – met veel grijstinten. Dat is sowieso altijd aanwezig gebleven, die grijstinten. Het zal wel mijn Nederlandse afkomst zijn.” Na twee weken dag en nacht schilderen had Frank genoeg werk gemaakt om aan zijn Yenny te laten zien en die was meteen onder de indruk.

Maar eenmaal aan het werk op Isla Margarita, nu samen met Yenny Hernandéz Carpio in een prachtig huis met uitzicht op de Caribische Zee, ging het razendsnel. Natuurlijk hielpen de naam en faam van zijn vrouw in haar geboorteland mee, maar zonder kwaliteit te leveren kun je het ook in de Venezolaanse kunstwereld niet zo snel maken. ,,En wat natuurlijk ook meehelpt is mijn geheel eigen en eigenzinnige wijze van schilderen. Ze vinden het daar maar vreemd wat ik maak. In heel Venezuela is geen kunstenaar te vinden die figuratief of realistisch schildert en zoveel grijstinten gebruikt. Daar is de kunst nog echt Zuid-Amerikaans, met felle kleuren en mythische voorstellingen. Ze noemen mij in Venezuela ook de ‘Hollandse Meester’. En ja, als ik naar mijn eigen werk kijk zijn daar heel veel invloeden van typische Hollandse kunst in te zien”, vertelt Frank.

Datum

11 januari 2024
Afgelopen

Tijd

10:00 - 18:00

Meer info

Meer informatie

Locatie

Burgemeester Quicx
Sint Gerlach 17, Houthem, Limburg
Categorie

Organisator

Marx en Marx Limburgse Kunst
Telefoon
0653294746
Email
info@marx-en-marx-kunst.nl
Website
https://www.marx-en-marx-kunst.nl