Home AGENDA - 1Valkenburg.nl 350 jaar Kasteel Ruïne programma 11 september

350 jaar Kasteel Ruïne programma 11 september

Hoog torenen de resten van het eens zo imposante kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Het kasteel kent diverse bouwfases en een roerige geschiedenis van allerlei belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders en de hertogen. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.

Dit jaar herdenkt Vestingstad Valkenburg 350 jaar Kasteelruïne met diverse activiteiten.
Ga voor het actuele programma en meer info naar: www.350jaarkasteelruine.nl

KASTEELRUÏNE VALKENBURG

Op 11 september kun je speciale rondleidingen boeken over de Kasteelruïne in het thema 350 jaar ruïne om 11.30 en 14.00 uur. De gids vertelt over de laatste dagen, de vooravonden waarin werd besloten om tot een totale verwoesting over te gaan. Kom erachter waarom stadhouder Willem III de opdracht gaf om het imposante Kasteel van Valkenburg op te blazen op 10 december 1672. www.kasteelvalkenburg.nl

SPROOKJESBOS

Op 11 september word je welkom geheten in het Sprookjesbos door ridder Sid. Hij zoekt stoere kinderen die met hem op avontuur willen gaan in mergelgroeve Cavern Quest! Ontdek ook andere ridders in het thema gebied Castelaria en doe mee met verschillende leuke activiteiten.
Ontvangst door ridder Sid: 10.00 – 12.00 uur. Cavern Quest starttijden: 12.45 / 13.45 / 14.45 uur.

KIDS FOTO SPEURTOCHT

Ga 350 jaar terug in de tijd en ontdek het Rampjaar 1672. Beleef bij Museum Valkenburg via een foto speurtocht het verhaal achter de ruïne en waarom Kasteel Valkenburg werd opgeblazen. Dit kan tijdens de openingstijden van het Museum: di t/m zo 13.00 tot 16.30 uur. Entreeprijs € 8,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

EXPOSITIE RAMPJAAR 1672

Speciaal in dit thema heeft Museum Valkenburg een tentoonstelling over Valkenburg aan de Geul tijdens het rampjaar 1672. Prijs € 8,- per persoon incl. gratis kopje koffie. Museumkaart, begunstigerskaart, ICOM- kaart en vriendenpas zijn geldig. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

WANDELEN

Kastelen in het Geuldal (7,5 km)

Hou je van kastelen, historische stadsgezichten en fantastische natuur? Dan moet je in Valkenburg zijn. Op de wandelroute Kastelen in het Geuldal zie je de mooiste plekken die deze toch al schitterende regio te bieden heeft.

Stadswandeling met gids 14.00 uur

De prachtige Middeleeuwse binnenstad vertelt haar eigen verhalen die de gids voor jou tot leven wekt tijdens een wandeling langs de historische gebouwen, de stadspoorten, stadswallen en de bijzondere kasteel- ruïne. Leer van alles over het heden en verleden van Valkenburg en de leuke anekdotes die daarbij horen.

Start voor het Spaans Leenhof op het Theodoor Dorrenplein. Vooraf boeken is noodzakelijk en kan bij de Visit Zuid-Limburg Valkenburg shop of via www.tickli.nl

CITYGAME ELISABETH’S MYSTERY

Met Augmented Reality komt het centrum van Valken- burg op een heel andere manier tot leven…

Via het scherm van jouw smartphone volg je al lopend het verhaal van Elisabeth; een jonkvrouw uit het roemruchte verleden van Valkenburg.

Door je smartphone op voorwerpen en gebouwen te richten, komen clues naar voren of wordt het verhaal door Elisabeth zelf verteld.

Start bij Mystery House. Vooraf boeken is noodzakelijk. www.mysteryunlocked.nl

Zin in een lekker ijsje?

Kom dan naar de Vestingstad Valkenburg. Alle kinderen verkleed als prins, prinses, jonkvrouw, nar of ridder ontvangen op 11 september een gratis ijsje bij de deelnemende locaties.

Living Statue

Ontmoet Stadhouder Willem III, de opdracht- gever voor de verwoesting van het Kasteel van Valkenburg aan de voet van de Kasteelruïne in Vestingstad Valkenburg.

12.00 – 12.30 uur | 13.00 – 13.30 uur 14.00 – 14.30 uur | 15.00 – 15.30 uur

Kinderworkshop ridderschildjes verven

Onder begeleiding kunnen kinderen bij TASH Rooftopbar, aan de voet van de Kasteelruïne, een houten schildje beschilderen. Versier het schildje in je eigen ridderstijl met felle en vrolijke kleuren of juist donkere en angstaanjagende kleuren.

12.00 – 16.00 uur | Kosten € 2,-

Datum

11 september 2022
Afgelopen

Tijd

Hele dag