College ziet zorgen waarin ondernemers en burgers verkeren

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » College ziet zorgen waarin ondernemers en burgers verkeren

Het college van B&W ziet de zorgen waarin de getroffen ondernemers hebben na de watersnoodramp, de gevolgen van de corona-epidemie, de extra kosten die gemaakt zijn om de zaak te kunnen openen en de fors gestegen energiekosten. “Er is een begin van een economisch herstel waar te nemen,” zegt burgemeester Prevoo. Wethouder Kevin Rouwette vult aan: “Positief is veel ondernemers creatief zijn en enthousiast bezig zijn met hun onderneming.”

Minder
Het college constateert ook dat burgers het steeds lastiger krijgen om met hun salaris rond te komen. De gestegen kosten voor energie en boodschappen worden niet alleen bij de lage inkomensgroepen goed gevoeld, maar nu ook in de midden inkomens. “Je ziet dat aan de bezetting van de terrassen op doordeweekse dagen. Die is mindert dan door de week,” constateert Rouwette.

BIZ-bijdrage
Er ligt per 1 juli een opdracht voor de gemeente om uitgekeerde Tozo-gelden terug te vorderen. De gemeente Valkenburg aan de Geul houdt met bovenstaande gegevens rekening. “De ondernemers kunnen in termijnen aan de gemeente terugbetalen. Een mogelijk uitstel van betaling kan zelfs tot 12 maanden uitgebreid worden,” maakt wethouder Jef Kleijnen duidelijk. “Naast de Tozo-gelden wordt binnenkort ook de BIZ-heffing weer opgelegd. Die heeft bijna twee jaar stilgelegen.”
Het college benadrukt dat er met ondernemers overlegd wordt inzake de terugbetaling. “We bieden hulp,” belooft wethouder Kleijnen.

Archieffoto TV Valkenburg