Brigitte van Eck rolt de rode loper uit 

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » Brigitte van Eck rolt de rode loper uit 

Het theater als ‘huis van de stad’ en het Vrijthof als de tuin van het theater. Brigitte van Eck, de nieuwe directeur van Theater aan het Vrijthof in Maastricht, wil dat iedereen kan genieten van een mooie theatervoorstelling. Een theater voor iedereen, met extra aandacht voor de jeugd.

Brigitte van Eck wordt de eerste vrouwelijke directeur van het Theater aan het Vrijthof. Dat is mooi meegenomen vindt ze, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteiten die een directeur meebrengt. Niet dat ze haar carrièrepad keurig had uitgestippeld. Ze had het naar haar zin als directeur/bestuurder van het Munttheater in Weert en was nog volop bezig het theater door de woelige baren van de coronacrisis te loodsen, toen ze van diverse kanten werd aangespoord te solliciteren. In de stad die ze goed kent omdat ze jaren werkte bij Toneelgroep Maastricht (toen nog Het Vervolg), een van de partners van het theater. “Weert en het Munttheater zitten in mijn hart”, zegt ze. “Maar ik voelde gaandeweg steeds meer enthousiasme voor de vacature én om terug te gaan naar Maastricht. Eénmaal het besluit genomen, ging ik er ook vol voor.” 

Brigitte van Eck foto fotostudio Rob Nijpels

De geboren Roermondse (1969) weet dat het Maastrichtse theater zich op een kruispunt bevindt. Van Ecks voorganger Jean Boelen zou in eerste instantie waarnemend directeur zijn en daarna weer vertrekken, hij bleef ruim vier jaar en zorgde voor een solide basis. “Nu is er de kans om op deze basis nieuw beleid te maken.” 

Natuurlijk weet Brigitte van Eck inmiddels hoe de hazen lopen in theaterland. In een middelgroot theater als Weert viste ze bij het uitreiken van het aanbod soms achter het net, al lukte het haar regelmatig om verrassende try-outs en grote namen binnen te halen. Nu staat ze bij Theater aan het Vrijthof met haar programmeursteam vooraan in de rij. Haar eigen culturele hart klopt vooral voor toneel, moderne dans en warmbloedige opera zoals haar favoriet La Traviata van Verdi. “Bij de prelude droom ik al weg en ben ik al tot tranen geroerd, en dan moet het nog beginnen”, lacht ze. Ze zag de afgelopen jaren enorm veel voorstellingen, veelal in haar eigen theater als programmeur en gastvrouw van het publiek en artiesten.