Beeld Guus Smeets onthuld

Voorpagina » Nieuws » Beeld Guus Smeets onthuld

Valkenburg eert de geliefde en bekende zanger en tekstschrijver Guus Smeets, die twee jaar geleden overleed aan de gevolgen van het coronavirus. Op 2 april 2022, precies twee jaar na zijn overlijden, werd een bronzen borstbeeld ter nagedachtenis aan Smeets onthuld. Het initiatief voor dit eerbetoon kwam van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg en de werkgroep “In memoriam Guus Sjmeets,” onder leiding van Bob Heugen.

Guus Smeets, die in zijn eigen Limburgse dialect talloze liedjes en carnavalshits componeerde en schreef, is bekend om zijn bijdragen aan de Limburgse muziekscene. Zijn nummers werden gezongen door beroemde carnavalsartiesten, waaronder Frans Theunisz, Beppie Kraft en vele anderen. Het lied “Geul iech wil diech huère,” dat een ode is aan de Geul, blijft een emotionele herinnering voor velen in Zuid-Limburg, waar de rivier de Geul het landschap kenmerkt.

Het bronzen borstbeeld van Guus Smeets is onthuld op de Geulpoortmuur aan het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul. Het beeld, gemaakt door kunstenaar Wil van der Laan uit Maastricht, markeert een blijvend eerbetoon aan de muzikale erfenis van deze geliefde Valkenburger en werd onthuld in aanwezigheid van zijn twee zonen en kleinzonen.

Meer informatie op: https://1valkenburg.nl/borstbeeld-guus-smeets/