Borstbeeld Guus Smeets

Voorpagina » KCR » Kunstwerken » Borstbeeld Guus Smeets

Het initiatief voor de plaatsing van een bronzen borstbeeld,  als hommage en ter nagedachtenis aan een zeer geliefde en bekende Valkenburger die in zijn eigen dialect liedjes en carnaval hits componeerde en schreef, kwam van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg en de werkgroep  “In memoriam Guus Sjmeets” , geformeerd in 2021, onder leiding van Bob Heugen. 

2 Jaar na zijn overlijden krijgt deze bekende Valkenburgs zanger en tekstschrijver een eerbetoon in de vorm van een bronzen borstbeeld.

Guus Smeets stierf op 2 april 2020, op 71 jarige leeftijd aan de gevolge van ‘t Coronavirus.

Guus schreef honderden liedjes, de meesten in ‘t Limburgs dialect. ‘n Scala aan bekende carnavalsartiesten zingen de liedjes van de hand van Smeets zoals o.a. Frans Theunisz, Beppie Kraft, de Schintaler, Big Benny, Frans Croonenberg en legio andere artiesten. Tot drie keer toe wist Guus Smeets zichzelf te plaatsen voor ‘t Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer.

Het liedje “Geul iech wil diech huère” is ‘n muzikale ode aan de Geul, geschreven en gecomponeerd door Guus Smeets. Dit nummer dat Smeets in 1998 schreef werd in 2007 door de bekende Valkeburgse dirigent: Wiel Odekerke bewerkt  voor mannenkoor Geulklank. Het zangkoor Walram uit Valkenburg  en Internos uit Schin op Geul zingen dit lied over de Geul, nog vaak op concerten en (begrafenis) missen… Vooral dat laatste is voor veel mensen een emotionele belevenis, van mensen  die houden van hun Limburgs land waar ze geboren en getogen zijn, en dan vooral uit zuid Limburg waar de geul het meest zichtbaar is, en doorstroomt.

Het lied is door diverse artiesten en zangkoren opgenomen in hun repertoire. 

De bronzen buste van Guus Smeets is  op zijn sterfdag 2 april 2022 onthuld.

De buste is bevestigd aan de mergelstenen muur van de Geulpoort gelegen aan ‘t Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul.

Kunstenaar Wil van der Laan uit Maastricht is de beeldhouwer en maker / ontwerper van ’t beeld.

Het beeld is in bijzijn van vele mensen onthuld door de twee zonen en kleinzonen van Guus Smeets.

Meer informatie over Guus: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Guus_Smeets

Informatie:

Sinds:2 april 2022
Lokatie:https://www.openstreetmap.org/way/635757638
Type:Bronzen beeld