As boven hoofd gelovigen uitstrooien bij Aswoensdagviering

Voorpagina » Nieuws » Cultuur » As boven hoofd gelovigen uitstrooien bij Aswoensdagviering

Aswoensdag, 17 februari, is voor katholieken het begin van de Vasten en de 40-daagse voorbereidingstijd op Pasen als afsluiting van de carnaval. In veel Limburgse parochies worden de Aswoensdagvieringen doorgaans zeer druk bezocht, vaak met medewerking van de plaatselijke carnavalsverenigingen. Dat kan dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet op de gebruikelijke wijze, omdat er aan elke viering maar maximaal dertig mensen mogen deelnemen. Ook het askruisje op het voorhoofd kan dit jaar niet worden uitgereikt. In plaats daarvan heeft het Vaticaan toestemming gegeven om bij gelovigen as boven het hoofd uit te strooien, waardoor er geen sprake hoeft te zijn van fysieke aanraking. Maar door het maximum aantal deelnemers zullen er toch veel mensen teleurgesteld moeten worden.

Alternatief is een gebedskaart
De traditie van het uitdelen van een askruisje bestaat in de kerk al heel lang en is een teken van boetedoening en een herinnering aan de vergankelijkheid van het leven. Als alternatief heeft het bisdom Roermond daarom de gebedskaart uitgebracht. Mensen die dat willen, hebben daardoor de gelegenheid om toch stil te staan in hun eigen omgeving bij Aswoensdag en een moment van persoonlijke bezinning te houden.

Gebedskaarten
De gebedskaarten worden verspreid via de parochies, die ze kunnen uitdelen of in de dagkapel of op een andere openbare plek kunnen leggen. De kaarten kunnen ook  besteld worden bij het bisdom Roermond via info@bisdom-roermond.nl.
Of u download de kaart HIER.