Museum Valkenburg verwerft vijftig werken van Jacques Vonk

Voorpagina » Nieuws » Museum Valkenburg verwerft vijftig werken van Jacques Vonk

Zaterdag 19 november 2024 hebben Monda Heshusius en Klaas van de Poll formeel hun collectie werken van de kunstenaar Jacques Vonk (1923-2000) aan Museum Valkenburg geschonken. Het is een afgeronde collectie die de verschillende perioden van deze kunstenaar omvat vanaf zijn studie (1948-1953) aan de Jan van Eijck Academie in Maastricht. Jacques Vonk woonde en werkte lange tijd in Houthem-Sint Gerlach, waar hij ook is begraven.

Voorzitter Franklin Boon is enthousiast over deze schenking omdat de collectie nergens beter past dan in Museum Valkenburg. “Het zou jammer zijn als deze verspreid zou worden of elders terecht zou komen. Hij wordt opgenomen in onze vaste collectie van het Museum die regelmatig te zien zal zijn in het museum.” Museum Valkenburg heeft inmiddels een expositiezaal naar de schilder/glazenier vernoemd.

De band van de schenkers met het museum bestaat al vanaf 2011. De uit Limburg afkomstige Monda Heshusius presenteerde toen tijdens een expositie haar boek ‘Verstilde schoonheid van Limburg’ over deze kunstenaar. Zij heeft Jacques Vonk en zijn werk als ROZ-journaliste goed leren kennen. Klaas van de Poll is oud-bestuurslid van het museum. Na hun verhuizing naar Amstelveen besloot de familie Van de Poll-Heshusius hun collectie van ruim vijftig werken intact te laten en aan te bieden aan Museum Valkenburg zodat iedereen van zijn werk kan blijven genieten.

Alle tot dusver bekende werken van Jacques Vonk zijn ook te zien op http://www.stichtingjacquesvonk.nl