Oktober: Maand van de Geschiedenis

Voorpagina » Nieuws » Oktober: Maand van de Geschiedenis

Ontdek gisteren, begrijp vandaag! Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen. Begrip leidt weer tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Dit is ieder jaar in de maand oktober.

Dit jaar is gekozen voor het thema: ‘Echt nep’. Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, deepfakes, complottheorieën en manipulatie? Wie heeft de waarheid in pacht? Beeldvorming, framing, misleiding en waarheidsvinding zijn van alle tijden. En ook ons beeld van de geschiedenis zelf verandert continu, op de deining van de tijdgeest en gedreven door voortschrijdend inzicht. In een tijd waarin de waarheid ergens in het midden ligt, het verschil tussen mening en feit vertroebelt, wordt in deze themamaand op zoek gegaan naar het schemergebied tussen feit en fictie. Op de website https://www.maandvandegeschiedenis.nl staan alle activiteiten van deze themamaand.

In Museum Valkenburg staat in de Maand van de Geschiedenis de unieke expositie ‘Through Their Eyes, 80 jaar bevrijding Zuid Limburg’ centraal. Een bekend gezegde luidt: “Indien je niets leert uit het verleden, dan ben je nooit klaar voor de toekomst”. Daarom vinden wij het belangrijk om de kennis van het verleden door te geven, zodat de nieuwe generatie hiervan op de hoogte is. Dit is ook het laatste moment om de bevrijders te eren en te bedanken, maar ook om de inwoners hun verhalen te laten vertellen en deze verhalen door te geven aan de volgende generatie. De gastcuratoren van de stichting We Do Remember zochten unieke foto’s gemaakt door het leger of door individuele Amerikaanse soldaten. Doordat de zwart-wit foto’s zijn ingekleurd, zien we met welke ogen de bevrijders Zuid-Limburg beleefden.

Deze tentoonstelling is ook nog na de Maand van de Geschiedenis te zien tot en met 24 november.