Record aantal bezoekers

Voorpagina » Nieuws » Record aantal bezoekers

Ter ere van 80 jaar bevrijding van Zuid-Limburg organiseert Museum Valkenburg samen met de stichting We Do Remember de expositie Through Their Eyes. Deze bijzondere expositie toont beelden van de bevrijding in Zuid-Limburg door de ogen van de Amerikaanse soldaten. In de eerste week na de opening heeft het museum al een record aantal bezoekers de expositie bezocht.

Museum Valkenburg organiseert jaarlijks een 15-tal exposities. Het gemiddeld aantal bezoekers per maand  is dit jaar 1300. In de eerste week van deze expositie is dit aantal met 1512 bezoekers al ruim overtroffen! De verwachting is dat dit aantal nog verder zal stijgen naar ongekende hoogte voor het museum. Niet alleen omdat de tentoonstelling nog doorloopt tot en met 24 november 2024, maar vooral ook omdat dit een zo’n indrukwekkende tentoonstelling is die door jong en oud moet worden gezien.

De expositie is gebaseerd op zeer grondige research van archieven van het Amerikaanse leger, ooggetuigen verslagen van soldaten, privé-archieven van Amerikaanse bevrijders en bevat veel unieke films en foto’s. De bevrijders hielden zeer gedetailleerde rapporten bij maar hadden ook een speciale divisie van militairen die naast een militaire uitrusting ook was bewapend met camera’s. De foto’s van dit ‘Signal Corps’ geven een unieke en nog maar zelden getoonde kijk op de laatste oorlogsdagen in Zuid-Limburg. Met name doordat alle foto’s zijn ingekleurd geven ze een goed beeld van onze regio eind 1944. De oud-bevrijders (zie foto) die de expositie bezochten herbeleefden de bevrijding dankzij deze foto’s.

Through Their Eyes geeft een inkijk in alle aspecten van de bevrijding van de tweede wereldoorlog in Zuid-Limburg door de ogen van frontsoldaten maar ook door die van de vele hooggeplaatste militairen als Generaals Simpson en Bradley of zelfs de opperbevelhebbers Eisenhower en Montgomery die in onze provincie verbleven.

Voor de tentoonstelling geldt een meerprijs van €2 pp. Dit bedrag komt ten goede aan de stichting We do remember, die deze tentoonstelling mogelijk heeft gemaakt. Kinderen tot en met 12 jaar hebben een gratis entree en studenten krijgen 50% korting.