Uit onderzoek naar de gevonden resten op de Kasteelruïne blijkt dat het een man is van circa 35 jaar oud. Hij heeft de eerste 16 jaar van zijn leven in vulkanisch rijk gebied geleefd. De nogal lange man was een ruiter. Dit laatste is af te leiden uit de bouw van zijn heup. Hij was een welgestelde man, omdat hij gezonde voeding tot zijn beschikking had. Dat is het resultaat door
isotopisch, historisch en fysisch antropologisch onderzoek op het skelet. Tevens is een 14C-datering (koolstofdatering) uitgevoerd op een rib.
Beeld van de opgraving in 2021
Opgraving
Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 zijn het graf en een groot gebied eromheen gescand met speciale meetapparatuur in het kader van geofysisch onderzoek. Uit deze scan en uit historische informatie bestaat het vermoeden dat er meerdere graven zijn op de Kasteelruïne. Binnenkort moet een uitgebreide scan van het gehele kasteelterrein meer duidelijkheid verschaffen of en in welke mate er een relatie is met het eerste graf.
Kasteelruïne
De Kasteelruïne, Nederlands oudste nog gedeeltelijk bestaande hoogteburcht, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepalen het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer ende kapel duidelijk te herkennen.
Foto Kasteel van Valkenburg