Uitgelicht: Tijdreis met Menno

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Uitgelicht: Tijdreis met Menno

Het werk van de in Mheer woonachtige kunstenaar Menno Balm (1982) staat centraal in de huidige tentoonstelling ‘Een reis door de tijd’. In zijn werk, dat uit schilderijen, maar vooral ook uit tekeningen bestaat, neemt Menno ons mee naar Italië. Hoewel hij zich baseert op ter plaatse gemaakte schetsen in het huidige Italië, zitten de gekozen onderwerpen vol  verwijzingen naar het Romeinse verleden: oude archeologische ruïnes, muren en vooral trappen inspireren hem. Overigens is de voorstelling daarbij slechts de afronding van een beeldend proces dat begint met een zoektocht naar mogelijke compositorische hoofdlijnen, ritmes en vlakverdelingen. Pas wanneer deze gevonden zijn begint Menno met schetsen waarin het onderwerp verder wordt afgetast. De manier waarop het licht de verweerde stenen raakt en de uitgelichte randen en onregelmatigheden benadrukt, zorgt voor de bijzondere sfeer die in de tekeningen ontstaat. Ook geschilderd in olieverf blijft dit een belangrijk uitgangspunt, waarbij de toegevoegde waarde van kleur hetzelfde onderwerp, dat al eens getekend is, een geheel andere uitstraling geeft.

Gezien de belangstelling voor de geschiedenis van Italië die uit het werk van Menno spreekt, was het een kleine stap naar de Romeinse vondsten die zich in de archeologische collectie van Museum Valkenburg bevinden. Hoewel deze alle in de directe omgeving van Valkenburg zijn gevonden, sluiten zij naadloos aan bij de mediterrane cultuur die Balms tekeningen en schilderijen ademen. Speciaal voor deze tentoonstelling koos hij een aantal van deze voorwerpen uit om enkele tekeningen te maken, waarmee een brug geslagen wordt tussen de kunstwerken en de archeologische vondsten.

Een deel van de werken zal voor de einddatum van de tentoonstelling Museum Valkenburg verlaten voor exposities in Florence en Rome. Na het paasweekend zullen deze vervangen zijn door andere tekeningen waarin de Romeinse archeologie een dominante rol speelt. Een goede reden dus voor een dubbelbezoek aan deze bijzondere tentoonstelling!

Kijk voor meer informatie op: https://www.museumvalkenburg.nl/agenda/tentoonstelling-menno-balm-een-reis-door-de-tijd/