Uitgelicht: ‘ Stabat Mater’ van Vivianne Dchuijren

Voorpagina » Nieuws » Uitgelicht: ‘ Stabat Mater’ van Vivianne Dchuijren

Tot en met 2 juni kunt u de tentoonstelling ‘ Open je hart’ van Ilse Wielage (schilderijen) en Vivianne Svchuijren (beelden) zien in de bovenzaal van Museum Valkenburg.

Vivianne Schuijren licht graag haar beeld ‘Stabat Mater’ toe.

“Om het geluid van de hamer te overstemmen klinkt het klassieke stuk van Arvo Pärt: “Stabat mater” extra luid in mijn atelier. Mijn vlijmscherpe beitel snijdt met precisie en vakmanschap de koele steen. De muziek stemt mijn gevoel en aandacht af op het thema van de sculptuur die ik, naar mijn ontwerp in klei, uitvoer in Franse kalksteen: Pierre de Lens.

Het Stabat Mater is een beroemd Middeleeuws-Latijns gedicht over de smarten van de moeder Gods, wanneer zij naar haar stervende zoon aan het kruis kijkt. Door de tijd heen hebben vele componisten dit gedicht in muziek vertaald. Ik vertaal dit in een sculptuur.

Het ontroostbare verdriet van de moeder die haar kind verliest is eindeloos en levenslang, of dit nu komt door een ongeval, ziekte, een miskraam, onvruchtbaarheid of door geweld.

Tijdens het hakken van de steen, ween ik met deze moeders mee, gesymboliseerd in deze Stabat Mater Dolorosa. Ik sta letterlijk aan hun zijde om met hamer en beitel vorm te geven aan dit gevoel. Het is mijn mijn eigen moederhart dat, tijdens het maken van deze sculptuur, in de buurt komt van deze peilloze diepe smart. Sidderend, gebroken van verdriet op haar knieën, heft ze haar hoofd ten hemel, zoekend naar een rechtvaardiging voor het wrede lot dat haar treft.

Mijn Stabat Mater is een herdenkingsmonument voor alle moeders die een kind hebben verloren.

In onze diepste pijn, zoals die van het gebroken moederhart, is onze menselijkheid gelegen.”

Vivianne Schuijren – beeldhouwer