Uitgelicht: Lei Molin in de Museum Collectie

Voorpagina » Nieuws » Uitgelicht: Lei Molin in de Museum Collectie

Museum Valkenburg presenteert tot en met 16 april bijzondere werken van de Amsterdamse Limburger Lei Molin. Molin is een van de bekendste kunstenaars afkomstig uit de gemeente Valkenburg, geboren in Berg en Terblijt in 1927. Hij werkte als kunstenaar in verschillende stijlen en technieken, aanvankelijk figuratief maar gaandeweg abstract. In 1990 overleed Lei Molin na een indrukwekkende carrière op 62-jarige leeftijd.

Lei Molin heeft een indrukwekkende kunstcarrière doorgemaakt. Hij was grotendeels autodidact. Lei volgde een tijd de Middelbare Kunstnijverheidsschool in Maastricht en studeerde later aan de Académie Julian in Parijs. In het begin, nog in Valkenburg wonend, maakte hij figuratieve werken die landschappen, dorpsgezichten en portretten verbeelden. Maar gaandeweg schilderde hij grote abstracte doeken in uitbundige kleuren, onder de invloed van de Cobra beweging en het minimalisme.

In 1967 verruilde Molin Zuid-Limburg voor het westen van Nederland. Lei sloot zich aan bij een groep kunstenaars die oorspronkelijk uit Limburg kwam, waaronder Ger Lataster, Pieter Defesche, Jef Diederen en Pierre van Soest. Vanaf midden jaren tachtig ontstond zijn laatste en bijzonder expressieve periode: de kleuren kwamen terug in zijn werk. In 1988 ontving Lei Molin de Jeanne Oosting Prijs ‘als waardering voor individuele artistieke kwaliteit binnen de figuratieve kunst’.

De bijzondere kunstwerken van Lei Molin en nog vele andere Limburgse kunstenaars zijn tot en met 16 april te bewonderen in expositie ‘Achter de coulissen’ van Museum Valkenburg.