Thei Dorre wies uuch de weeg

Voorpagina » KCR » Kunstwerken » Thei Dorre wies uuch de weeg

Theodoor Dorren wijst toeristen de weg

Op 22 februari 2010 was het exact 125 jaar gelden dat VVV Zuid Limburg in Valkenburg aan de Geul werd opgericht. Deze vereniging voor Vreemdelingen Verkeer was de eerste organisatie in haar soort in Nederland en leidde tot het, breed vertakte, Nederlandse VVV-netwerk.

Ter blijvende herinnering aan dit VVV jubileum ontwierp Flow Art in opdracht van de Kunst en Cultuurraad Valkenburg en VVV Zuid Limburg een bijzonder kunstwerk.
Gebaseerd op het Flow Art concept kwam deze compositie tot stand in samenwerking met:
vier Zuid-Limburgse basisscholen (BS Titus Brandsma uit Brunssum, BS Sint Petrus uit Sittard, BS Sint Brigida uit Noorbeek, BS de Plenkert uit Valkenburg), VVV Zuid-Limburg en de Kunst en Cultuurraad Valkenburg aan de Geul.

Het is een bronzen beeldengroep geworden waarin de mede oprichter, Theodoor Dorren, een belangrijke rol vervult. Het toeristengezin staat voor heden en Theodoor Dorren voor het verleden.
In brons wijst Theodoor Dorren een toeristengezin de weg. Vandaar ook de Limburgse tittel “Thei Dorre wies uuch de weeg”. Theodoor Dorren met “hoed” toont een toeristengezin een open boek. Hij draagt een hoed omdat “haren tekenen zo moeilijk is aldus de kinderen! Hij toont in brons een moderne uitgave van de wegwijzer, het boekwerkje van de VVV met bezienswaardigheden. Het bronzen boekje is dik, er is immers veel te zien in Zuid-Limburg. Theodoor Dorren toont dit boekje waarbij er vier karakteristieke bezienswaardigheden te zien zijn die de kinderen zelf gekozen hebben. Voor de visualisatie heeft beeldend kunstenaar Pierre Habets zich laten inspireren door hun werkjes.
Het werden de Wilhelminatoren uit Valkenburg, het aapje van Pippi Langkous zoals te zien in een dierentuin in Kerkrade, het inhalen van de Brigida-den uit Noorbeek en het geluksvogeltje met de Kiosk voorheen op de markt in Sittard.

Kinderen boetseerden een toeristengezin met een zwangere moeder. De leerlingen zien de baby in de buik symbool voor de toekomst. Als creatief element is een spelende hond toegevoegd naar de wens van de kinderen.

De heer Hans Erfkemper heeft als hulpmodel gefungeerd voor de vader figuur in de beeldengroep. Hiermee vertegenwoordigt hij de VVV regio Parkstad. Dit is tevens een eerbetoon aan Hans Erfkemper als dank voor alle toeristische initiatieven die hij heeft ontwikkeld tijdens zijn langdurige wethoudersloopbaan.

Mw E. Kurris heeft als hulpmodel gefungeerd als moeder in de beeldengroep. Zij was de adjunct directeur bij VVV Zuid-Limburg en vertegenwoordigt hiermee VVV Valkenburg aan de Geul.

Yves Stevens is hulpmodel geweest voor de zoon in de beeldengroep. Symbolisch vertegenwoordigt hij de VVV regio Maastricht. Het is een postuum eerbetoon aan zijn moeder. Daarnaast symboliseert hij ook de verbindende schakel via zijn vader naar de Mirlitophile en de Kurkapel.

Jan Smeets is gevraagd om een hond als model te laten fungeren. Het werd hond Gijs, een prachtige beagel., de hond van zijn dochter. Jan Smeets werd hiervoor gevraagd als waardering voor al hetgene hij gedaan heeft voor het toerisme.

Op het Theodoor Dorrenplein werd ter afsluiting van het feestjaar en ter blijvende herinnering op 22 februari 2011 de beeldengroep feestelijk onthuld.

Weetjes:

  • Dit kunstproject werd genomineerd voor de Kinjerkultuurpries 2009. Dat leverde namens de Provincie Limburg een Tv uitzending L1 Kinjerkroam op en een bijzonder schilderijtje.
  • Tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Valkenburg aan de Geul op 26 maart 2010 was het beeld als “gast” aanwezig en werd langs haar looproute in de Gemeentegrot geplaatst.

Informatie:

Sinds:22 februari 2011
Lokatie:https://www.openstreetmap.org/node/5998837036
Type:Beeldengroep brons