Rondleidingen en lezingen Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen

Voorpagina » Nieuws » Kunst » Rondleidingen en lezingen Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen

Rondleidingen en lezingen bij de expositie Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen.

Wie kent niet de ruïne van kasteel Valkenburg? Maar wie weet wat er met het machtige kasteel in 1672 is gebeurd? En wat had de Zonnekoning hiermee te maken? Kom voor een antwoord op deze en veel meer vragen naar Museum Valkenburg en bezoek de expositie RAMPJAAR 1672 – KASTEEL VALKENBURG OPGEBLAZEN, die wordt gehouden van 9 juli tot 10 oktober.

Rondleidingen

Het museum verzorgd een aantal rondleidingen in het kader van de expositie Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen. De vier rondleidingen zullen plaatsvinden op donderdag 25 augustus, woensdag 7 september, donderdag 22 september en donderdag 6 oktober, telkens van 14 tot 15 uur. De rondleidingen zijn gratis voor museumbezoekers.

Entreeprijs museum 8 Euro of Museumjaarkaart.

 

Lezingen

Zondag 11 september om 11.00 uur in Museum Valkenburg

Door Jacquo Silvertant

Vanuit eigentijdse bronnen zal Jacquo Silvertant met afbeeldingen de plekken van het kasteel laten zien waar belegering en verwoesting zich afspeelden.

 

Zondag 18 september om 11.00 uur in Museum Valkenburg

Door Paul de Jong

Deze lezing zal plaatsvinden met speciale muzikale omlijsting van de gitarist Sandro Rodriques

Hierbij worden de volgende onderwerpen belicht

1.  Lodewijk XIV (Zonnekoning) en stadhouder Willem III in deze streek. In 1672 was Lodewijk XIV bij Maastricht, en in 1673 bij en in Maastricht. In 1672 was Willem III bij en in Maastricht en Valkenburg. Waarom kwamen ze hierheen? Wat voor ellende ontstond er op het platteland van het Land van Valkenburg? Hoe werd toen oorlog gevoerd? Hoe zat de logistiek in elkaar?

2.  Josua de Grave en Valentijn Klotz, een tekenaars duo van Kasteel Valkenburg van vóór de verwoesting. Dankzij het tekenaars duo Josua de Grave en Valentijn Klotz kunnen we ons een beeld vormen van Kasteel Valkenburg van voor de verwoesting. Hoe betrouwbaar is hun weergave? Hoe zijn ze kunsthistorisch te plaatsen?

3. De staatkundige en religieuze situatie in de regio Valkenburg rond 1672. Wat vonden de katholieke inwoners van de komst van de katholieke Fransen? Wat vonden deze zelfde inwoners van de verwoesting van het kasteel door de Staatse, protestantse overheid? Dachten ze er anders over dan wij zouden verwachten?

Het verdient onze voorkeur bij de lezingen als u tevoren uw komst aankondigt. Dat kan via de website, e-mail (info@museumvalkenburg.nl) of telefonisch (043-601 63 94). Entreeprijs museum 8 Euro of Museumjaarkaart.

Diverse (gratis) publicaties zijn beschikbaar in het kader van de expositie Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen en zijn te verkrijgen in de Museumshop. In de Museumshop zijn er een aantal boeken te koop die inhaken op het thema. Van de geschiedenis van de vestingstad en het Land van Valkenburg tot boeken met prenten van Phillipe van Gulpen. Tevens kunnen bezoekers intekenen op diverse publicaties verkrijgbaar via pdf en het boek van Frank Hovens “In de armen van Maas, Geul en de Watervalderbeek”.