Plaquette ‘VVV het Geuldal’

Voorpagina » KCR » Cultureel Erfgoed » Plaquette ‘VVV het Geuldal’

Voor het begin van het toerisme in Zuid-Limburg (en de rest van Nederland), reizen we terug naar 1850 naar Geulstad Valkenburg. Door de aanleg van de spoorlijn Maastricht – Aken werd dit romantische stadje opeens bereikbaar. De eerste gasten druppelden rond 1853 binnen en de Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, groeide uit tot blikvanger van het Geuldal. Ook de unieke mergel, de mooie natuur en de gezonde lucht bleken een enorme aantrekkingskracht te hebben. De verhalen van de bekende dichteres Betsy Perk, die in 1878 zelfs een roman over Valkenburg schreef, waren hierbij de kers op de taart: Valkenburg groeide uit tot een toeristische hotspot.

Door al die ‘vreemde’ mensen in het Geuldal, ontstond bij enkele heren in Valkenburg, heren P.A. Hens en A.J. Crolla , het idee om de regio te gaan promoten. Ze wilden niet alleen gasten werven, maar ook informatie verstrekken over wat er te doen is en activiteiten organiseren. En zo is in 1885 ‘VVV Het Geuldal’ geboren. De eerste VVV in Nederland! Al gauw werd deze jonge enthousiaste club een belangrijke aanjager van het lokale toerisme. Dat bleef niet onopgemerkt; al snel schoten in heel Nederland de VVV’s als paddenstoelen uit de grond. Onder het motto ‘samen zijn we sterker’ bundelden ze hun krachten in een landelijke koepelorganisatie (onder de naam VVV Nederland) en leverden op die manier een aanzienlijke bijdrage aan de groei van het toerisme in het hele land.

In erkentelijkheid en uit dankbaarheid aan de heren P.A. Hens en A.J. Crolla was op 26 mei 1968 een plaquette VVV het Geuldal onthuld in het centrum van de toenmalige gemeente Valkenburg- Houthem.
De president en secretaris ontvingen deze plaquette vanwege hun bijzondere verdiensten voor de bevordering van het vreemdelingenverkeer naar ons Geulstadje.

Deze plaquette, die in de oude kademuur was bevestigd, moest tijdens de herinrichting van het centrum Valkenburg aan de Geul wijken omdat deze anders volledig uit zicht zou verdwijnen gelet op toekomstplannen op deze locatie. De plaquette werd verwijderd en opgeslagen in het gemeentelager, waardoor deze langzaam in de vergetelheid raakte.
Bij het verwijderen van de plaquette en bank werd ook een koker gevonden met bijbehorende oorkonde. De koker met oorkonde is veilig gesteld en is opgenomen in het gemeentelijk archief.

Aangezien deze plaquette een herinnering is aan de grondleggers van het VVV en jaren aan de kademuur heeft gehangen op het Th. Dorrenplein was het voor de KCR voor de hand liggend dat deze plaquette terug geplaatst diende te worden. De Kunst en Cultuurraad Valkenburg wilde dit stukje historisch erfgoed niet verloren laten gaan en heeft zich ingespannen om dit stukje historie weer naar het centrum terug te halen.
De KCR is dan ook zeer tevreden dat de plaquette sinds woensdag 3 juni 2020 weer in volle glorie in het centrum bij het huidige kantoor van Visit Zuid-Limburg is herplaatst

Informatie:

Sinds:3 juni 2020
Lokatie:https://www.openstreetmap.org/way/277019426
Type:Plaquette