Open je hart

Voorpagina » Nieuws » Open je hart

Museum Valkenburg presenteert van 7 april t/m 2 juni 2024 in de bovenzaal de werken van de kunstenaars Ilse Wielage (schilderijen) en Vivianne Schuijren (beelden) met als titel ‘Open je hart’. 

Ilse Wielage woont en werkt in Zuid-Limburg. De meeste tijd brengt zij door  in haar atelier om daar te werken aan opdrachten en/of vrij werk. Daarnaast heeft zij onderwijs- activiteiten aan de Master Scientific Illustration aan de kunstacademie in Maastricht. Ook is zij opgeleid tot coach en helpt zij graag bij het beantwoorden van levensvragen. Ilse’s persoonlijke interesse gaat uit naar de onderstroom in het leven, de diepere emoties en drijfveren. Ze licht in haar schilderijen de latente schoonheid van haar modellen uit om een verhaal te vertellen. Dit verhaal is gevangen in een binnenwereld die, door lichteffect, een oogopslag, een gebaar of een accessoire, tersluiks onthuld wordt. De basis is vaak een eigen foto met een zelf geënsceneerde situatie, die eerst wordt getekend en vervolgens met oog voor detail in olieverf geschilderd. In een techniek die mede ontstaan is uit haar achtergrond als medisch-wetenschappelijk illustratrice.

Vivianne Schuijren leerde, als dochter van de beeldhouwer Peter Schuijren, al vroeg het vak. Na haar studie  plastische vormgeving aan de stads- academie in Maastricht, is zij in de praktijk opgeleid tot professioneel beeldhouwer. Daarnaast is zij opgeleid aan het Jungiaans instituut, tot filosofisch en analytisch therapeut.

In het werk van beeldhouwer Vivianne Schuijren, staat het spel der tegenstellingen centraal. Dit komt tot uiting in haar organisch figuratief werk als wel in haar minimalistisch abstracte sculpturen. Beeldhouwen gaat over massa en restruimte, over hoe de lege ruimte de vorm zichtbaar maakt. Een vorm wordt een sculptuur door het juiste spanningsveld tussen vorm en de lege ruimte die de vorm als het ware omhelst. Precies op die overgang, zoals bijv. de huid ontstaan de contouren. Licht en schaduw maken de huid zichtbaar. Beeldhouwen gaat dus ook over het spel van licht en donker.

De tentoonstelling wordt op zondag 7 april om 15.00 uur geopend en ingeleid door Jos Solberg.