Onthulling plaquette “De wasplaats”

Voorpagina » Nieuws » Onthulling plaquette “De wasplaats”

Op 29 april 2015 vond de feestelijke onthulling plaats van de bronzen plaquette “de historische Wasplaats” in Valkenburg aan de Geul. Dit prachtige kunstwerk, dat deel uitmaakt van een openbaar project in de stad, is geïnitieerd door de voormalige burgemeester Martin Eurlings. Bij zijn officiële aantreden in 2008 had burgemeester Eurlings beloofd een geldbedrag te besteden aan een waardevol project voor de gemeenschap.

De bronzen plaquette, ontworpen en gerealiseerd door de getalenteerde kunstenaar Wil v.d. Laan uit Meerssen, siert nu de kademuur bij de nieuwe Geulpoort. Het kunstwerk toont een aangrijpende voorstelling van enkele vrouwen die in de Geul bezig zijn met de was, een herinnering aan de geschiedenis van deze plek. In vroeger tijden waren de omstandigheden voor deze vrouwen zwaar, vooral in de ijskoude weersomstandigheden waarin ze hun dagelijkse werk verrichtten. Voor de huidige generatie is het moeilijk voor te stellen hoe zwaar deze arbeidsomstandigheden waren.

De trapjes bij de Geulpoort leiden terug naar een tijd waarin Valkenburg aan de Geul rijk was aan wasplaatsen. Burgemeester Eurlings heeft met de realisatie van “de historische Wasplaats” zijn belofte ingelost en de geschiedenis van deze bijzondere plek op een blijvende manier geëerd. Het kunstwerk is nu een waardevolle toevoeging aan de stad en herinnert ons aan de harde werkers die hier ooit hun was deden.

Meer informatie hierover: https://1valkenburg.nl/plaquette-de-wasplaats/