Nu officieel: Frater Venantius Heukske

Voorpagina » Nieuws » Nu officieel: Frater Venantius Heukske

Hij had al een standbeeld in Schin op Geul, gerealiseerd in 2014. En nu krijgt frater Venantius er ook zijn eigen ‘heukske’: het pleintje met het beeld van de zingende kloosterling krijgt officieel de naam Frater Venantius Heukske.

De straatnamencommissie van de gemeente Valkenburg aan de Geul honoreert hiermee een verzoek van de Kunst en Cultuurraad met de plaatselijke heemkundevereniging. Die is van oordeel dat frater Venantius zoveel heeft betekend voor Schin op Geul dat zijn naam daar vereeuwigd zou moeten worden in een echt straatnaambordje, geplaatst in november 2021.

Frater Venantius was een bedenksel van cabaretier Wim Sonneveld. Verkleed als kloosterling zong hij in 1963 een loflied op het leven, geschreven door Michel van der Plas en componist Harry Bannink. De ‘zingende frater uit Schin op Geul’ knalde erin: de single ging in de platenwinkels als zoete broodjes over de toonbank.

Toeristen

Het maakte toeristen nieuwsgierig: wat was dat voor een plaatsje waar die olijke frater vandaan kwam? Met bussen tegelijk kwamen ze naar Schin op Geul toe. Sonneveld wist het zelf trouwens ook niet: voor het succes van zijn creatie was hij nog nooit in Schin op Geul geweest, gaf hij later volmondig toe.

En om het geheel compleet te maken is de bestaande verlichting uit 2014 aangepast en een nieuwe verlichting geplaatst in juni 2022. Naast deze aanpassing is nu ook de groenvoorziening opgepakt en wordt door de gemeente plantjes geleverd. Deze worden door Hub van Weersch zorgvuldig geplaatst en onderhouden. Nu is alles compleet.