Bronzen kunstwerk “De Bronzen Vastelaovend” eert Valkenburgse Carnavalstradities

Voorpagina » Nieuws » Bronzen kunstwerk “De Bronzen Vastelaovend” eert Valkenburgse Carnavalstradities

Valkenburg, 11 november 2012 – Ter gelegenheid van het 12 x 11 jarig jubileum van CS de Mirlitophile 1879 is er een bijzonder bronzen kunstwerk onthuld. Het initiatief voor dit kunstwerk, genaamd “De Bronzen Vastelaovend,” werd genomen door Guus Smeets en de Kunst en Cultuurraad Valkenburg in 2011. Het kunstwerk, dat een eerbetoon is aan de rijke geschiedenis en tradities van de Valkenburgse carnaval, werd onthuld in het Pantheon van de Gemeentegrot in Valkenburg tijdens de opening van het carnavalsseizoen 2012-2013.

Het kunstwerk, gerealiseerd door kunstenaar Wil van der Laan, is een levendige weergave van de Valkenburgse carnavalstradities. Het toont de Stadprins en zijn minister, de jeugdprins, een auw-wief, een dansmarietje, en de Valkenburgse Bok. Met diepteverschillen, licht-donker effecten, donker gepatineerde stukken en vergulde bronspartijen heeft de kunstenaar een sfeer van de Valkenburgse “grot” gecreëerd. Het kunstwerk, met een afmeting van 70 à 80 cm hoogte en 50 à 60 cm breedte, straalt de levendigheid en beweeglijkheid van de Valkenburgse carnaval uit.

Niet alleen eert dit kunstwerk de tradities van de carnaval, maar het betrekt ook de jeugd van de basisscholen bij het verhaal. Leerlingen hebben hun ideeën over de carnaval gedeeld, wat de input vormde voor het kunstwerk. “De Bronzen Vastelaovend” is een blijvende herinnering aan de rijke geschiedenis en beleving van de Valkenburgse carnavalstradities en zal jaarlijks een centrale rol spelen bij de viering van dit feest.

Lees meer op: https://1valkenburg.nl/plaquette-de-bronzen-vastelaovend/