Bronzen beeld “ Kind met speelgoed”

Voorpagina » KCR » Kunstwerken » Bronzen beeld “ Kind met speelgoed”

Dit kunstwerk “Kind met speelgoed” is gemaakt door kunstenaar Frans Timmermans, vermoedelijk in 1960.

Beeldhouwer Frans Timmermans, geboren 8-6-1921 in Arcen-Velden en overleden op 19-7-2005, woonde en werkte van 1962-1987 in Houthem, en begraven op het kerkhof naast de St. Gerlachus kerk te Houthem.

Hij studeerde in Maastricht aan de middelbare Kunstnijverheidsschool en de Jan van Eyckacademie. Later zou hij daar als docent ook les geven. In zijn Valkenburgse periode kreeg Timmermans diverse opdrachten voor beelden in de openbare ruimte.
O.a. het Mariabeeld (1970) in de kapel aan de Rijksweg/Geulgracht in Vilt en de “Zaaddoos van een papaver”, bij de voormalige ABN AMRO Bank ( Thans een tandartsenpraktijk) Geneindestraat, tegenover het stadhuis.

Zo maakte hij, in opdracht van de voormalige Gemeente Valkenburg-Houthem, ook het beeld ”Kind met speelgoed”.
Op 18-9-1963 is dit kunstwerk van brons op een sokkel van hardsteen geplaatst in het plantsoen van het Spaans Leenhof in centrum Valkenburg. Bij deze eerste onthulling werd gesproken over een kunstwerk, voorstellend een kleuter met in zijn handen een duif.
Als voorbeeld voor dit kunstwerk heeft de zoon van Timmermans model gestaan.

Het kunstwerk, wat klein van stuk is, was het in het plantsoen bij het Spaans Leenhof te onopvallend. Het is daarom, vermoedelijk in 1984, verplaatst naar deze huidige plek, voor de Heuvelland bibliotheek Valkenburg.

In het gebouw van de huidige bibliotheek was vroeger een kleuterschool gevestigd en heeft ook dienst gedaan als noodlokalen voor scholen uit de directe omgeving.

Informatie:

Sinds:18 september 1963
Lokatie:https://www.openstreetmap.org/node/6001223624
Type:Bronzen beeld