Bezoek de Nationale Archeologie dagen

Voorpagina » Nieuws » Bezoek de Nationale Archeologie dagen

Dit jaar is er ook weer van alles te beleven in Museum Valkenburg tijdens het weekend van de Nationale Archeologie Dagen op 14, 15 en 16 juni. In dit weekend kan jong en oud kennis maken met alle aspecten van de Nederlandse archeologie en worden er speciale activiteiten georganiseerd. Het is een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Limburgse bodem verborgen zit en zat.

Expositie: ‘Sporen van handel en oorlog. Amateur archeologie uit Limburg’

Op vrijdag 14 juni 2024 om 13 uur start de expositie ‘Sporen van handel en oorlog. Amateur archeologie uit Limburg’.  In deze expositie is een selectie te zien van objecten die amateur- en hobbyarcheologen hebben gevonden. Eenmalig zijn items uit privécollecties bij elkaar verzameld om een historisch beeld te scheppen. In deze expositie kunt u objecten zien die kenmerkend zijn voor handel en oorlog. Ze geven een historisch overzicht weer door de diverse munten, lakenloodjes, kogels en zelfs een rood lepeltje. Ga terug in de tijd met de diverse Romeinse artefacten, munten en flessen. En laat je meenemen naar reconstructies van een vliegtuigramp en een militaire aanval in WOII met de gevonden objecten. Deze unieke verzameling objecten geeft een historisch tijdsbeeld en is daarna nog de hele zomer te bezichtigen tot 1 september 2024.

Romeinse vondsten uit Villa Voerendaal

Op zondag 16 juni 2024 is de kist met schatten uit de villa Voerendaal in Museum Valkenburg! Enthousiaste vrijwilligers van De Vondst en Restaura vertellen u aan de hand van replica’s van archeologische objecten het verhaal van de Romeinse Villa en haar bewoners in Voerendaal. In Museum Valkenburg zijn objecten te zien die afkomstig zijn uit vergelijkbare villa’s met mozaïek vloeren, fresco’s aan de wanden en nog meer luxe.  De vrijwilligers van de archeologische werkgroep Valkenburg zijn dan ook aanwezig. Zij kunnen u meer uitleg geven over de getoonde objecten.

Heeft u zelf iets gevonden of opgegraven? Kom dan langs en wellicht hebben krijgt u meer informatie over herkomst en ouderdom van uw gevonden object.

Tot zien in Museum Valkenburg!