Beeld Frater Venantius onthuld

Voorpagina » Nieuws » Beeld Frater Venantius onthuld

In 1964 bracht Wim Sonneveld tijdens het Grand Gala du Disque zijn beroemde creatie ‘Frater Venantius’ voor het eerst ten gehore, met tekst van Michel van der Plas. Dit fictieve personage kreeg direct landelijke bekendheid en was destijds bijna een bekende Nederlander op zich. Om de lokale geschiedenis levendig te houden, heeft de voorzitter van de heemkundevereniging in Schin op Geul, Fon Weusten, het idee opgevat om een beeldje van Frater Venantius te plaatsen op een centrale plek in het dorp.

In samenwerking met de Kunst en Cultuurraad Valkenburg a/d Geul werd een werkgroep opgericht in 2011 om dit project te realiseren. Na tweeënhalf jaar inspanning werd het doel bereikt. Op 24 mei 2014 werd op feestelijke wijze een beeld van Frater Venantius in een karakteristieke pose met gitaar onthuld door burgemeester Martin Eurlings in het dorpsplantsoen aan de hoek van Panhuis en Breeweg. Tijdens de onthulling bracht het jubilerende mannenkoor Inter Nos passende liederen ten gehore, waaronder een Limburgse bewerking van ‘het dorp’ door Guus Smeets.

Het ontwerp voor het beeld werd gemaakt door de kunstenares Nelly Vincken uit Strucht, en dankzij bijdragen van lokale instanties en sponsoren kon het financiële plaatje worden rondgemaakt. Zo werd Frater Venantius uit Schin op Geul niet alleen een bekende uitspraak in sketches, maar kreeg hij ook een blijvende vorm in een prachtig kunstwerk, ter ere van de legendarische cabaretier Wim Sonneveld, die in 1974 overleed.

Lees meer op: https://1valkenburg.nl/beeld-frater-venantius/